Els 25 dels 25
1990-2015 El Catà fa 25 anys!
Descobreix les opinions d'algunes persones i empreses relacionades amb els cicles formatius de comerç i màrqueting al llarg d'aquests 25 anys d'història: Eva Anton | Laura Celdran | Xavier Codina | Ramon Colell Mohamed El Ghoulbzouri | Soukaina Frenati | Mariano Gómez | Sílvia Gratacós | Valentí Iglesias
David Hernández | Isabel Jiménez | Laura Llumà | Xavier Megolla | Amador Pérez | Andrea Pérez
Jordi Quejido | David Quevedo | Mar Raluy | Yolanda Sánchez | Sergi Senet | Supermercats BonPreu i Esclat Mercè Tarragó| Antonieta Teixidó| Toni Torné |Raquel Utrilla
EVA ANTON
Directora financera de Framun
L'experiència ha estat molt positiva per ambdues parts.
Els alumnes han aportat la il·lusió del bateig en una feina i així poder posar en pràctica els seus coneixements teòrics a la vida real.
En el tracte amb els clients han obtingut moltes experiències que no són als llibres ni a les aules. També a moure's en l'entorn d'un programa informàtic de gestió, a relacionar-se amb tots els companys i a espavilar-se, que és el que ens ha passat a tots en arribar a una feina nova.
Tot això acompanyat d'un tutor a l'Institut que els motiva com a professional d'excepció.
LAURA CELDRAN
Directora de CoreBicycle
Para una empresa joven como la nuestra, CoreBicycle, sería imposible poder salir a mercado sin la colaboración “centro formativo–empresa” que se ha generado con el Institut Guillem Catà.
Una colaboración de “beneficio mutuo” donde, por un lado, los alumnos aplican los conocimientos aprendidos de forma práctica y donde, por otro lado, la empresa tiene la oportunidad de recibir “joven talento” para poder contratarlo, si la evaluación es positiva.
En CoreBicycle, creemos en la formación “activa” que se desarrolla en el Institut Guillem Catà.
XAVIER CODINA
Alcalde de Santpedor
A Santpedor ja fa uns anys que hi ha una estreta col·laboració amb l’Institut Guillem Catà. Alumnes de Grau mitjà formen part del jurat del concurs d’ambientació nadalenca que organitzem conjuntament Ajuntament i CUSA, l’associació de comerciants del poble.
Per a un estudiant, estudiar i sobretot posar en pràctica el que estudia és l’essència de la seva etapa formativa. I per això amb projectes com els que ens uneixen i gràcies al treball de l’equip directiu i docent, el Guillem Catà dóna mostres d’un estímul als seus alumnes que després es tradueix en experiències com la nostra.
No tingueu cap dubte que si repetim és perquè la fórmula funciona. Felicitats pels 25 anys i que en siguin molts més.
RAMON COLELL
Exalumne del CFGS Gestió comercial i màrqueting
Crec que en qualsevol cicle, grau o màster s'aprenen una gran quantitat de conceptes, significats, teories i fórmules. Però al CFGS de Gestió comercial i màrqueting de l'INS Guillem Catà, a més de tot això, m'hi vaig trobar un equip humà que destaca per la seva implicació, entusiasme i passió.
Ens ho van demostrar cada dia treballant perquè adquiríssim els coneixements propis del cicle, però també, valors com l'esforç, el treball, la constància o el compromís.
Moltes gràcies a tot el professorat per guiar-nos i acompanyar-nos.
MOHAMED YASSINE EL GHOULBZOURI
Exalumne de comerç. Forma part de la primera promoció del grau superior de gestió de vendes i espais comercials
Al Grau Mitjà de Comerç, des del primer dia, m'hi vaig sentir molt bé, amb uns grans companys i uns grans professors, ja que no només es tractava d'aprendre, sinó de fer-ho en un ambient agradable de col·laboració entre companys.
M'ho passava molt bé a les pràctiques, per exemple, quan vestíem els maniquins, fent aparadors, simulacions de vendes i molt més.
Mai oblidaré els companys i professors ja que ha sigut una gran experiència com a persona i professional en el món del comerç.
De fet, em vaig engrescar tant que em vaig proposar cursar també el Grau Superior de Gestió vendes i Espais comercials (fent primer el CAS, també al Catà) per a completar la meva formació en aquest sector que tant m'agrada.
SOUKAINA FRENATI
Exalumna del CFGM Comerç
Vaig estudiar a l'INS Guillem Catà l'any 2011 el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Comerç.
La meva experiència va ser molt agradable: era un curs molt amè, es feien moltes activitats i això s'agraeix molt.
Estic agraïda amb els professors, tenien molta paciència amb tots nosaltres!
El meu pas per aquest curs m'ha obert les portes al món laboral i ara mateix segueixo treballant.
En definitiva, si volgués tornar a estudiar tornaria al Guillem Catà, sens dubte.
MARIANO GÓMEZ
Ex-professor del Departament de Comerç i Màrqueting
Per a mi, el pas pel Departament de Comerç i màrqueting de l'INS Guillem Catà ha estat una experiència enriquidora, en el sentit d'impartir uns estudis de formació professional nous en el meu currículum d'ensenyament.
Al principi em va costar adaptar-me, però desprès de poc temps vaig trobar el camí correcte i la finalitat dels estudis de cara a l'alumnat.
Durant els anys com a professor en aquests estudis vaig viure moltes experiències, algunes frustracions (com pensar que, de vegades, no era capaç de fer-me entendre amb les meves explicacions), però també moltes alegries (com quan em trobo alumnes que em diuen que allò que els vaig explicar els ha servit en la seva vida professional i m'ho agraeixen).
També he de dir que l'ajut i cooperació, totalment desinteressada dels companys del Departament de Comerç i màrqueting, ha estat definitiva en la millora de la meva forma de donar les classes en aquests estudis, que opino són realment interessants i imprescindibles en el món de les empreses avui dia, a nivell comercial i a nivell del màrqueting, un àmbit cada dia més innovador.
SÍLVIA GRATACÓS
Directora financera i de RRHH del Grup Sobrerroca. Va ser regidora de Promoció econòmica, comerç i turisme de l'Ajuntament de Manresa
Quan com a Grup Sobrerroca ens plantegem fer una renovació de plantilla, valorem la possibilitat de tenir gent jove amb criteri i formació suficient com per treballar als nostres establiments.
Coneixedors dels cicles formatius en Comerç que el Catà ja fa temps que imparteix i, tenint la informació suficient i acurada de la Formació Dual, decidim que els alumnes del Catà són bons candidats per formar part de la nostra empresa.
Actualment tenim 3 alumnes, dos dels quals estan en contracte de formació. Molt bona experiència!
Gran tasca la de l'Institut pel Comerç del Bages i de Manresa!
DAVID HERNÁNDEZ
Tècnic de Comerç de l'Ajuntament de Manresa
En els darrers anys, des què treballo al Departament de comerç de l'Ajuntament de Manresa, he tingut l'oportunitat de col·laborar amb l'Institut Guillem Catà en repetides ocasions.
Personalment, ho considero una sort i un privilegi perquè em permet tenir contacte amb un àmbit acadèmic i de coneixement com el vostre, que m'apassiona, però que malauradament el dia a dia de l'Administració em priva.
Aprofito per agrair-vos els diversos treballs i estudis que heu elaborat, i que ens són de gran utilitat des del punt de vista de la gestió pública en matèria de comerç i mercats.
Per molts anys!
ISABEL JIMÉNEZ
Cap de RRHH de Friman i Garoina
L'objectiu de l'educació és preparar les noves generacions per desenvolupar en un futur un treball digne, de qualitat i que satisfaci les expectatives professionals de les noves generacions.
Amb aquest objectiu, escoles, instituts i universitats han desenvolupat el seus currículums formatius; de vegades, obviant que són les empreses el vehicle per assolir aquestes expectatives laborals que ells generen.
He de reconèixer que l'Institut Guillem Catà i, concretament, el Departament de Comerç i Màrqueting, ha facilitat l'accés de Friman a les seves instal·lacions, ens ha fet partícips de la seva realitat i alhora s'ha interessat per la realitat empresarial del Bages, facilitant, d'aquesta manera, un compromís institut-empresa que va més enllà de la formació acadèmica del seu alumnat i que dóna cabuda a les empreses d'una forma proactiva en aquest procés formatiu dels treballadors d'un futur no gaire llunyà.
Gràcies per anar un xic més enllà!
LAURA LLUMÀ
Ex-alumna del CFGS Gestió comercial i màrqueting i Cap de Màrqueting de DIESA Restauració
La meva experiència com a alumna va ser una sorpresa des del primer contacte amb el centre i em complau poder seguir col·laborant-hi tants anys després.
Penso que l’èxit o el grau de satisfacció del “client” recau principalment en la relació entre les persones: som les que aconseguim, amb la nostra implicació, conduir els alumnes cap a un camí més real. Jo crec en aquest vincle entre l’institut i l’empresa; i això, el Catà ho gestiona més que efectivament.
En totes les meves etapes, la persona que ha fet d’enllaç, o hi ha estat present, ha estat en Joan Soler: gran professional, que s’esforça per assolir els resultats i ho viu amb una gran vocació. Recordo anècdotes que no puc expressar en tan poques línies, però considero que és important dedicar-li una menció especial en el meu escrit d’experiència viscuda i que comparteixo amb més de 10 alumnes, a qui he pogut fer de tutora, gràcies al Joan.
Resulta gratificant viure l’experiència de “les pràctiques” com a alumna, i també poder ajudar a convertir la teoria en pràctica com a responsable de màrqueting de l’empresa on treballo. Penso que pels alumnes és enriquidor, motivador i engrescador, per ajudar-los a evolucionar en la seva trajectòria laboral.
FELICITATS pel 25è aniversari i gran feina feta!
Per a mi ha estat sempre una satisfacció formar-ne part i poder col·laborar amb l’Institut Guillem Catà.
XAVIER MEGOLLA
Gerent de la botiga dels Turcs de Manresa
Crec recordar que el primer cop que vam tenir contacte, deuria ser per l'any 2003. Penso que en la relació escola-empresa és primordial, que els nous treballadors tinguin la oportunitat de poder experimentar allò que han après, i vegin com és de diferent l'estudi-formació a la realitat del dia a dia en el treball.
Molt positiu per ensenyar la feina ben feta d'uns i d'altres
Seguiu així Institut Guillem Catà. Felicitacions.
AMADOR PÉREZ
Cap de vendes d'Autotransversal (Rénault-Dacia)
Estem encantats de col·laborar amb el vostre Institut.
És important que la gent jove, amb ganes de conèixer el món laboral, tingui l'oportunitat de formar part, durant un període de temps, de l'estructura d'una Empresa.
El que a mi m'ha sorprès és veure que nosaltres els podem donar la possibilitat de fer-los coneixedors del que és formar part d'un equip, en el nostre cas un Concessionari de Vehicles.
El punt enriquidor és veure que hi ha alumnes que són capaços d'aportar energia a tota l'estructura, aportar idees enriquidores i altres aspectes positius. Això passa quan l'alumne té uns valors i un coneixements.
Amb la situació actual, en què tornem a tenir un creixement de mercat ,les empreses necessiten gent jove d'aquesta mena.
És per aquest motiu que no els podem deixar escapar.
Us agraeixo aquesta oportunitat.
ANDREA PÉREZ
Forma part de la primera promoció del Grau Mitjà d'Activitats comercials en modalitat DUAL. És la primera alumna que entra a la formació dual amb un contracte laboral
El cicle d'Activitats comercials t'ensenya molt més enllà de la teoria. T'ensenya a ser responsable, a complir amb les teves obligacions i, sobretot, a donar el millor de tu a la teva feina.
Des del primer moment, t'ensenyen què és treballar realment. T'obren moltes portes al món laboral i es preocupen molt per tu, per a què aconsegueixis el que vols.
JORDI QUEJIDO
Ex-alumne del CFGS Gestió comercial i màrqueting que actualment és Responsable de Comerç Internacional a la Cambra de Comerç de Lleida
La meva arribada a l'Institut Guillem Catà es va produir en un moment en què no sabia en què formar-me i a què em voldria dedicar professionalment en un futur.
Els estudis que vaig cursar en Gestió Comercial i Màrqueting van ajudar-me en gran mesura a madurar com a persona, així com a assolir uns coneixements que m’han permès endinsar-me i dedicar-me, des de fa més de 15 anys, a l’apassionant món del comerç internacional.
DAVID QUEVEDO
Ex-alumne del CFGS Gestió comercial i màrqueting i Director comercial de Control Sistemes
COM A ANTIC ALUMNE
El meu pas pel CFGS de Gestió comercial i màrqueting de l’INS Guillem Catà va resultar ser un punt d’inflecció a la meva vida, un canvi, un anar endavant.
Jo era un noi de poble que treballava per poder pagar-me les meves despeses, perquè a casa no hi havia massa diners, però sabia que podia estudiar alguna cosa més que el Batxillerat i que no volia treballar la resta de la meva vida d'allò que feia en aquell moment, i vaig decidir continuar estudiant, per intentar progressar, i així vaig aparèixer a la ciutat, al Catà.
Vaig aprendre molt, sobretot, perquè en tenia necessitat: volia créixer i intentar fer el que m’agradava. El meu pas per l’institut em va servir per descobrir què volia fer i per fer-me adonar que el món és molt gran i que hi ha oportunitats, però que aquestes oportunitats s’han de buscar i perseguir.
En tinc molt bons records; encara tenim contacte amb alguns companys i professors i, quan ens veiem, recordem anècdotes viscudes i ens adonem dels anys que han passat i sembla que encara fos ahir.
COM A DIRECTOR COMERCIAL DE L’EMPRESA
Fer pràctiques en una empresa, a dia d’avui, és com tenir un tresor. No hi ha feina per a tothom i el fet que des de l’institut s’impulsi els alumnes a fer unes pràctiques és un trampolí cap a l'oportunitat.
Les empreses valorem aquest tipus de col·laboracions amb l’institut, perquè hi veiem una manera d’ajudar, però, a la vegada, també som egoistes i mirem d’aprofitar aquest aprenentatge per "fer cantera" i cobrir necessitats puntuals de feina.
Evidentment les empreses tenim una responsabilitat davant d’aquesta situació i n’hem de fer un bon ús, amb ètica i professionalitat.
Sempre he pensat que el temps d’aquestes pràctiques és molt curt per veure realment la vàlua de l'alumne/a i poder prendre una decisió en ferm d’incorporar-los a la plantilla, però també destacaria que, si els alumnes fan les pràctiques com un simple procés per aconseguir un títol, s’equivoquen.
Als alumnes se’ls valora per la seva actitud, per les seves ganes de créixer i per la seva adaptació i facilitat de treball en equip; per la seva maduresa personal.
MAR RALUY
Coordinadora territorial d'Ensenyaments Professionals a la Catalunya Central
El departament de Comerç i Màrqueting de l’Institut Guillem Catà és un referent per a la formació dins la comarca. La seva incansable voluntat d’innovació i la seva estreta vinculació a les empreses fan que ofereixin uns estudis actuals i en constant sintonia amb els avenços del sector.
Des de l’inici dels estudis professionalitzadors en comerç i en màrqueting, aquest departament ha tingut un paper clau en nombroses ocasions. Ja de bon començament van participar en el disseny dels continguts curriculars dels cicles, també han estat innovadors en la formació per projectes mitjançant l’aplicació pràctica dels aprenentatges a plans de màrqueting reals i, darrerament, han implementat el cicle de FP Dual d’activitats comercials, que potencia la inserció laboral dels joves i fomenta la participació de les empreses en la formació de l’alumnat.
Per a mi ha estat un luxe poder conèixer i treballar amb els professors de comerç i màrqueting d’aquest departament, persones que saben traduir els anys treballats en experiència i sense perdre la il.lusió. Persones que comparteixen el seu coneixement de manera molt generosa amb els demès, sempre amb la voluntat de fer créixer els alumnes, els companys, l’institut i l’ensenyament de la FP en general.
YOLANDA SÁNCHEZ
Mare de l'ex-alumna de Comerç Andrea Martínez
Durant la seva estada a l’Institut Guillem Catà, la meva filla va avançar envers la seva maduresa personal, cosa que a mi em va facilitar encaixar tots els canvis que això comporta.
És un Institut que compta amb professionals implicats i amb ganes d’ajudar els seus alumnes en el seu camí de superació personal.
A més, la seva àmplia experiència impartint Cicles de Formació Professional garanteix que cada alumne pugui trobar-hi les solucions a les seves pròpies necessitats formatives i professionals.
Valoro en particular, la seva tutora, Àngels Masats, que va esdevenir un referent per la meva filla i va ser qui, en diverses ocasions, li va donar l’empenta necessària per mantenir les ganes de seguir endavant.
D’altra banda, també cal destacar els espais i instal·lacions de què disposen en aquest centre per a desenvolupar les tasques formatives, amb equipaments com, per exemple, un supermercat, una botiga, aparadors, etc.
En definitiva, la formació durant el Cicle de Comerç li va proporcionar a la meva filla una bona experiència i, d’altra banda, li va obrir el camí envers el destí on ella volia arribar: el Cicle Formatiu de Grau Superior en Educació Infantil.
SERGI SENET
Ex-alumne del CFGM Comerç i del CFGS Gestió comercial i màrqueting i Responsable de Retail Marketing a Corver, S.A
En realitat quan vaig arribar al CFGM de Comerç no tenia molt clar què n'esperava. En aquella edat ni tant sols tens una personalitat definida, per molt que pensis el contrari; només, una barreja d'hormones sobreexcitades i opinions gratuïtes que defenses de manera estúpidament extremista.
Allà, per sort, vaig trobar-me amb un recull d'experts, molt especialitzats en els seus àmbits, que van saber guiar les meves inquietuds latents el suficient com per animar-me a seguir estudiant i crear les bases del meu camí professional.
Així, vaig seguir formant-me per cursar el CFGS en Gestió Comercial i Màrqueting, que em va satisfer enormement, ja que et trobaves en un ambient de treball molt real.
Passada la meitat del curs, anar al Catà era més semblant a anar a la oficina que a anar a l'Institut, amb la diferència que no deixes d'aprendre dia rere dia.
La meva experiència va ser tant positiva i enriquidora que vaig seguir estudiant en la mateixa direcció a la Universitat, i treballant en l'àmbit del màrqueting.
En ambdós llocs vaig poder valorar realment els coneixements adquirits en aquest centre, el qual, per les meves experiències posteriors, m'atreviria a dir que imparteix el curs amb un nivell superior a la majoria de centres del país.
Supermercats BONPREU i ESCLAT
El creixement i expansió del Grup Bon Preu requereix disposar de bons professionals, sigui per promoció interna o amb noves incorporacions.
Creiem que la FP Dual és una bona eina per incorporar persones amb talent i potencial que ens ha de permetre disposar de bons professionals en el futur.
Amb la bona predisposició i suport de l’Institut Guillem Catà s’ha aconseguit formalitzar uns convenis amb els estudiants que els permetin fer totes les pràctiques de FP Dual. L’objectiu es disposar de professionals del comerç per cobrir la comarca del Bages, per oferir la millor qualitat de servei als nostres clients.”
MERCÈ TARRAGÓ
Responsable de Joieria Copèrnic, i expresidenta de Manresa Centre Actiu
Celebro que hi hagi centres com el vostre, on les persones que en un futur formaran part del teixit comercial surtin més preparades, sensibilitzades i, sobretot, amb el punt de mira ben enfocat.
Penso que allò de “tothom serveix per estar darrere d’un taulell” ja s’ha acabat.
Hem de professionalitzar al màxim el sector del comerç.
És per això que m’agrada col·laborar amb l’INS Guillem Catà i altres entitats que tenen l’objectiu de millorar el comerç.
Crec en el comerç "de les persones"; en el comerç de proximitat. Una ciutat sense comerç és una ciutat sense vida!!!
ANTONIETA TEIXIDÓ
Ex-assessora Tècnica Docent del Departament d'Ensenyament, responsable de la família de Comerç i màrqueting a Catalunya
Fa temps, molt temps, i segueix la formació de Comerç i Màrqueting a l'Institut Guillem Catà de Manresa!!! Això només és possible pel compromís i dedicació de professorat implicat en la formació, el centre i la ciutat.
Des del Departament d'Ensenyament, a la Direcció General de Formació Professional, i era el curs 1996-97, vaig conèixer el professor Joan Soler quan havien d'implantar els cicles de la nova família d'FP de Comerç i Màrqueting LOGSE, ja que aquell mateix curs acabaven de pujar els ensenyaments administratius a un nou institut i els canviaven l'oferta del centre.
Vaig conèixer l'edifici al centre de Manresa, amb les aules de comerç totalment muntades; les vaig veure com es traslladaven al nou centre, l'actual, i tornaven a trobar una bona ubicació, ... el Joan, el Toni Torné, i aleshores el director Martí Basora, tornaven a aconseguir una excel·lent proposta.
Però entremig, propostes que se'ls feia, les experimentaven totes, les analitzaven i les donaven estructurades perquè els centres que demanessin informació, necessitessin començar els ensenyaments, ho tinguessin a la seva disposició... També col·laboraven en la formació del professorat nou a la família, lliurant-los la seva experiència i feina. Però entremig implicaven l'empresariat en investigacions comercials reals que feien a l'aula i les retornaven a l'empresa, en concursos d'aparadors, en actes a la Cambra de Comerç de Manresa, ...
I segueixen... I segueixen treballant amb ganes i amb la mateixa actitud.
Un exemple a seguir per l'alumnat i tots els professors. Ara ja han implantat la família de comerç amb els nous currículums, amb l'FP dual , ....i seguiran per molts anys!!!
Felicitats pels 25 anys, i per tota la bona feina feta, i gràcies per compartir-la amb tota Catalunya.
L'enhorabona és per l'alumnat i els empresaris manresans que tenen un centre com l'Institut Guillem Catà amb aquest professorat!!!
TONI TORNÉ
Ex-professor del Departament de Comerç i Màrqueting
Com a professor, vaig passar la major part d'aquests 25 anys treballant a l'Institut Guillem Catà. Al llarg de tots aquests anys, i com és normal, vam viure moments molt bons i gratificants, però també vam haver de ser capaços de superar situacions més dificultoses.
Com a fet destacat al llarg d'aquest període, jo mencionaria el trasllat del centre educatiu manresà de fp des de la carretera de Vic (antic Arts i Oficis) a les seves instal·lacions actuals al carrer Rosa Sensat de la mateixa Manresa.
El canvi d'ubicació va significar una millora molt considerable respecte als espais disponibles de cara als processos d'ensenyament-aprenentatge, permetent-nos, de forma molt significativa, el desenvolupament d'unes activitats educatives totalment enfocades a l'àmbit pràctic de cada matèria i completament orientades a la incorporació del nostre alumnat al món laboral.
Ho recordo com un moment molt emocionant per nosaltres i de gran importància per la futura formació de l'alumnat.
RAQUEL UTRILLA
Ex-alumna de Comerç del curs 2012-2013, primera matrícula d'honor del cicle
El taller en el que fèiem les classes és un espai molt complet, on podíem fer diferents gestions, des de despatxar fins a fer aparadors de diferents tipus.
A mi em va agradar molt aquest espai perquè és un lloc on pots desenvolupar les teves idees i creacions. Jo, en particular, vaig poder rebre molts consells en aparadors i publicitat.
Ha sigut molt satisfactori poder cursar el cicle en un lloc tan lúdic i, alhora, tant divertit com aquest.